Historie

In 2007 startte Peter Christiaens een onderzoek naar het telen van planten in een zeecontainer door middel van LED belichting in champignonstellingen. Hiervoor verkreeg hij in 2008 de ‘Eureka Award’ voor zijn ‘Salade á la LED’. In de loop der jaren raakten René van Haeff en Niels Jacobs betrokken in het onderzoek tot in 2012 de samenwerking met Fossa Eugenia lidteler Van Dijck Groenteproducties werd aangegaan. Dit mondde uit in de eerste officiële opdracht in 2014 voor het ombouwen van witlofcellen naar indoor growing onderzoekscellen waarvoor de entiteit Light4Food BV werd opgericht.

Van links naar rechts: Peter Christiaens, Niels Jacobs en René van Haeff

Tezamen met het LIOF kwam de eerste innovatie van de grond, de Mobiele Klimaat Kamer. Deze innovatie en de onderneming werd in 2015 beloond met het verkrijgen van de Jo Janssen Prijs van de Stichting Ondernemersprijs Horst aan de Maas. Vanaf de eerste dag is het combineren van technische expertise met plantkundig onderzoek het uitgangspunt. Producten ontwikkelen vanuit de wisselwerking tussen plant en techniek was op dat moment nieuw in de markt van toeleveranciers voor de glastuinbouw. Door middel van eigen onderzoek, dat in 2007 al startte, werd op zowel op plantkundig als technisch vlak een voorsprong gecreëerd. Dit leidde tot een partnerschap met Philips (nu: Signify) in 2016 zodat de best passende LED belichtingsoplossingen voor klanten gerealiseerd kunnen worden.

Video Jo Janssen Award

Het bedrijf bleef groeien en in 2017 moest verhuisd worden naar een groter bedrijfspand om aan de aanhoudende vraag te kunnen blijven voldoen. Het jaar 2018 werd een druk jaar met internationale projecten door Europa en Noord-Amerika. Daarin werd ook een partnerschap met Priva gesloten voor een klimaatcomputer geschikt voor indoor growing. Tot slot werd ook nog de Gazelle award van het Financieel dagblad gewonnen omdat het bedrijf bij de snelst groeiende bedrijven van Nederland behoorde. In dat jaar werden de activiteiten verder uitgebreid met het ontwerpen en bouwen van complete machinelijnen, voornamelijk om de opkomende teelt op water te mechaniseren. In 2019 werd Light4Food wederom beloond met een Gazelle award van het Financieel dagblad en werd wederom tezamen met het LIOF de ontwikkeling van een klimaat kamer voor hogedraad gewassen aangegaan. Dit resulteerde in klimaatcel nummer 5 van de Indoor GrowHow Facilities, het R&D testcentrum van Light4Food. Dit is ook het jaar waarin Light4Food haar 5 jarig bestaan vierde en het lid werd van de Club van 100 van de Wageningen Universiteit. Zodoende blijven we samen met andere deelnemende bedrijven vooroplopen in de ontwikkeling van indoor growing.

Hoge draad gewassen cel, een van de Indoor GrowHow Faciliteiten

In het roerige jaar 2020 verwelkomden we maar liefst 10 nieuwe medewerkers en werd er verhuisd naar een grotere productielocatie om aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen. Vandaag de dag bestaat het team van Light4Food uit 22 collega’s van verschillende expertisen. Samen op missie om elke plek ter wereld te kunnen voorzien van duurzaam, lokaal en vers voedsel.